reklam
reklam
DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam
Suna ZEYTUN TÜM YAZILARI

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NDE MESLEK ONURU İÇİN DİRENEN TÜM BASIN EMEKÇİLERİNE SELAM OLSUN

Yayınlanma Tarihi : Google News
10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NDE MESLEK ONURU İÇİN DİRENEN TÜM BASIN EMEKÇİLERİNE SELAM OLSUN
reklam

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle Eğitim-İş Hatay
1 No’lu Şube
Başkanı Edip
Hizmetçi,

basın mensuplarıyla bir araya geldi.Eğitim-İş Hatay
1 No’lu Şube
Başkanı Edip
Hizmetçi,

10 Ocak 1961’de gazetecilere ekonomik ve sosyal haklar sağlayan 212 Sayılı Yasa’nın kabulü, bu günü “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak tarihe yazmıştır. Ancak bugün, gazetecilik mesleği bir bayramdan ziyade ağır bir mücadelenin sembolüdür.
Aradan geçen 64 yılda, gazetecilerin halkın haber alma hakkını savunmak ve meslek onurunu korumak için edindikleri haklar teker teker budanmıştır. Mesleki yıpranma hakları ve iş güvenceleri ortadan kaldırılmış, sendikalaşmalarına türlü engeller konulmuş, işten çıkarmalar artmıştır. Artan ekonomik krizle birlikte düşük ücretler ve güvencesiz koşullar altında gazeteciler mesleklerini ayakta tutma çabası vermektedir.
Basın özgürlüğünün baskı altında olduğu Türkiye, 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 158. sırada yer almıştır. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) raporuna göre, “Türkiye, gazeteci tutuklamaya devam ediyor; sistematik online sansür ve yargı kontrolüyle medyayı zayıflatmayı sürdürüyor.” Ülkemizin 2002 yılında 99. sırada yer aldığı bu sıralamadaki hızlı gerilemesi, basının üzerindeki baskının boyutunu gözler önüne sermektedir.
Bugün gazetecilik; sansür yasaları, artan işsizlik, siyasi güdümlü akreditasyon süreçleri, sansür ve otosansür kıskacı ile adeta işkence görmektedir. Gazeteciler, haber yapmak yerine soruşturma ve davalarla uğraşmak zorunda kalmakta; haber merkezlerinden adliye koridorlarına itilerek mesleklerini icra etmeye çalışmaktadır.
Televizyon kanalları siyasi baskılarla karartılmakta, gazete ve televizyonlar ilan ve reklam kesintileriyle ekonomik ablukaya alınmaktadır. Yolsuzluk ve usulsüzlük haberleri birer birer engellenirken, hukukun üstünlüğünün hiçe sayıldığı bir ortamda gazeteciler adalet arayışını sürdürmektedir.
Oysa Anayasa’nın 28. maddesi açıkça “Basın hürdür, sansür edilemez” demektedir. Ancak bu hüküm ve gazetecileri koruyan diğer yasal düzenlemeler ne yazık ki sadece kâğıt üzerinde kalmaktadır.
Tüm bu zorluklar altında, halkın gerçekleri öğrenme hakkını savunan gazeteciler için 10 Ocak artık bir bayram değil, direnişin ve mücadelenin günüdür.
Eğitim-İş olarak, halkın haber alma hakkını savunmak için emek veren tüm basın emekçilerini selamlıyoruz. Basının bilgi verme ve kamuoyu oluşturma görevlerini baskı ve sansür olmaksızın yerine getirebilmesi için:
•⁠  ⁠Gazetecilerin çalışma koşulları iyileştirilmeli,
•⁠  ⁠Sendikal örgütlenmelerinin önündeki tüm engeller kaldırılmalı,
•⁠  ⁠Mesleki onurları ve itibarları yeniden kazandırılmalıdır.
Gerçeklerin peşinden koşan, meslek onurunu savunan, zorluklar karşısında eğilmeyen tüm basın emekçilerine olan desteğimizi bir kez daha vurguluyor “Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyoruz.

reklam